Dakkapel vergunningsvrij? Witte dakkapel met plat dak.

Schade aan dakpannen door storm

Hoe te handelen na het afwaaien van dakpannen bij een storm?

Na het afwaaien van dakpannen of nokvorsten, worden delen van de constructie van het dak blootgesteld aan de elementen. Het is daarom belangrijk de schade zo snel mogelijk te herstellen. Je kunt dakpannen zelf vervangen. Bereid je hierbij wel goed voor.

Kun je zelf dakpannen vervangen?

Ja dat kan, maar bij werken op het dak is veiligheid uiteraard wel zeer belangrijk! Neem dus voldoende veiligheidsmaatregelen. Zelf dakpannen vervangen is een secuur werkje, doe je het liever niet zelf, besteed het dan uit aan een dakdekker. Wil je de dakpannen wel zelf vervangen, dan geven wij je een aantal tips:

  • Belangrijk is dat je de ladder op een stabiele ondergrond plaatst en ongeveer 1 meter boven de dakrand uit laat steken. De ladder kun je met een lijmtang vastmaken aan de dakrand.

  • Ga niet direct op de dakpannen staan. Schuif de pannen omhoog, zodat je op de panlatten kunt stappen.

  • Schuif de pan die boven de plek van de kapotte/afgewaaide pan ligt omhoog (mits niet bevestigd met panhaken). Inspecteer hierbij de kwaliteit van de panlatten. Wanneer deze verrot zijn, heb je meteen de oorzaak van het afwaaien van de pannen ontdekt. De latten moeten dan ook worden vervangen.

  • De nieuwe pan kun je onder de andere plaatsen en alles weer voorzichtig op zijn plek leggen wanneer dit gedaan is. Hierbij kun je het beste houten wiggen gebruiken.

Schakel een dakdekker in

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een klusbedrijf of dakdekker in te schakelen. Houd er rekening mee dat het druk is na een zware storm en het dus even kan duren voor de herstelwerkzaamheden kunnen beginnen. Omdat de prijzen voor de werkzaamheden van dakdekkers sterk kunnen verschillen, adviseren wij om bij meerdere dakdekkers een offerte op te vragen. Het opvragen van een offerte is doorgaans kosteloos.

Afgewaaide dakpannen en opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Hieronder vallen ook de dakpannen, ongeacht of deze verankerd zijn. Voorwaarden voor het claimen van stormschade is dat deze is ontstaan bij minimaal windkracht 7. Is er geen windkracht 7 gemeten, maar is de schade wel degelijk ontstaan als gevolg van een storm? Dan is het mogelijk dat de schade alsnog vergoed wordt. Bijvooreerbeeld wanneer er in de nabije omgeving meer schade is ontstaan als gevolg van de storm. Dit kan dan worden opgevoerd als bewijs.

De opstalverzekering vergoedt de schade aan de dakpannen normaal gesproken volledig. Wel is het mogelijk dat er in jouw polis een eigen risico is opgenomen waardoor een deel van de kosten zelf betaald moet worden. 

Afgewaaide dakpannen en inboedelverzekering

Als gevolg van het afwaaien van dakpannen, kan er ook binnen in huis schade ontstaan. Hierbij moet je vooral denken aan lekkages.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van indirecte stormschade. Bijvoorbeeld door een dakpan van het huis van de buren die tegen jouw huis aan waait. Dit is normaliter gedekt onder de inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die 'niet aard- en nagelvast' zitten. Daaronder kan bijvoorbeeld vloerbedekking en behang vallen. Ook hierbij geldt de voorwaarde dat de schade het gevolg moet zijn van een storm met tenminste windkracht 7.

Sommige soorten schade als gevolg van vallende dakpannen zijn lastig te verhalen. Denk bijvoorbeeld aan schade aan tuintafel, tuinstoelen, parasols, zonneschermen, tuingereedschap, buitenlampen en spullen die los op het balkon of in de tuin staan. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen, door spullen op te ruimen wanneer er een storm op komst is. Dit voorkomt discussies over eventuele nalatigheid bij het beschermen van eigendommen.

Hoe claim je schade als gevolg van het afwaaien van dakpannen?

Zorg ervoor dat je de geleden schade goed documenteert d.m.v. foto's en filmpjes. Via de website van de verzekeringsmaatschappij kun je meestal een schadeformulier downloaden. Noteer hier de bedragen die horen bij de schade. Gaat het om een grote schade, of zijn de kosten moeilijk in te schatten, dan kan de verzekeraar een schade-expert sturen om de schade op te nemen