Geïnstalleerde zonnepanelen. Soms kunnen zonnepanelen op een dakkapel.

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen

Is mijn dakkapel geschikt voor zonnepanelen?

Lees het hier

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Wel is het hierbij van belang om rekening te houden met de maximale belasting. Bij een vrije overspanning van <3000mm en een diepte van <2000mm kan het maximale gewicht van de zonnepanelen 100 kg per m2 zijn, met een totaal maximaal gewicht van 250 kg. Een grotere dakkapel kan meer zonnepanelen dragen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon en eventuele schaduw die op het paneel kan vallen.

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen.

Detailfoto van zonnepanelen op een dakkapel.

Aandachtspunten van dakkapel en dak

Belangrijk om rekening mee te houden, bij het plaatsen van zonnepanelen op en om een dakkapel is:

 • Bereikbaarheid

 • Draagconstructies

 • Belastbaarheid

Bereikbaarheid van dakkapel en dak

Mogelijke werkzaamheden
Het is belangrijk dat de dakkapel bereikbaar blijft voor het uitvoeren van werkzaamheden. Dit is bijvoorbeeld nodig voor het vrijmaken van de goten en het dak, controle, schoonmaken of andere onderhoudswerkzaamheden.

Garantiewerkzaamheden
Om garantiewerkzaamheden te kunnen uitvoeren zul je minimaal 60 cm. van het omliggende dak vrij moeten houden of vrijmaken van zonnepanelen en draagconstructies (gezien vanaf de zijdes van de dakkapel). Daarnaast moet er bovenop de dakkapel ook een zone van minimaal 60 cm. vrijgehouden of vrijgemaakt worden. Ook de plaats van de werkzaamheden moet in zijn geheel vrijgemaakt worden van zonnepanelen en draagconstructies.

Het weghalen en terugplaatsen van zonnepanelen valt buiten de garantiewerkzaamheden die door onze servicemonteurs worden uitgevoerd.


Draagconstructie voor zonnepanelen

Mechanische bevestiging van zonnepanelen op een dakkapel (met schroeven) is niet mogelijk. Mogelijkheden zijn:

Contragewicht
Zonnepanelen kunnen bevestigd worden door het gebruik van een contragewicht. Dit zorgt ervoor dat de dakkapel stevig blijft zitten in het geval van sterke wind. Ook hoeft er bij deze bevestigingswijze niets aan het dak of de dakkapel bevestigd te worden. Er geldt wel een maximaal toelaatbaar contragewicht. Het maximaal toelaatbare gewicht verschilt per situatie. 

Bevestiging aan dak
Je kunt de zonnepanelen ook laten bevestigen op het bestaande dak van de woning, rondom de dakkapel. De draagconstructie voor zonnepanelen wordt dan aan het dak vastgemaakt. De partij die de draagconstructie verzorgt, neemt uiteraard de garantieverantwoording over voor dat deel van het dak waar de bevestiging is gemaakt. Houd er rekening mee om minimaal 60 cm rond de dakkapel vrij te houden.


Belastbaarheid

Maximale belasting
In veel gevallen is het mogelijk om zonnepanelen op jouw dakkapel te plaatsen. Het is hierbij van belang om rekening te houden met de maximale belasting. Bij bijvoorbeeld een vrije overspanning van <3000mm en een diepte van <2000mm kan het maximale gewicht van de zonnepanelen 100 kg per m2 zijn, met een totaal maximaal gewicht van 250 kg. Een grotere dakkapel kan meer zonnepanelen dragen.

Staalconstructie
Uniek in de markt is dat je bij ons jouw (nieuwe) dakkapel ook met staal kan laten verstevigen. Heb je een dakkapel waarbij de vrije overspanning groter is dan 3.5 meter, dan zorgt het toevoegen van staal ervoor dat er meer ruimte is voor overspanning. Hierdoor kunnen er meer zonnepanelen worden geplaatst omdat de belastbaarheid van de dakkapel wordt vergroot. Wel blijft het van belang om 60 cm rondom de dakkapel vrij te houden. Onze adviseurs lichten je graag toe of het toevoegen van een staalconstructie voor je wenselijk is. Let op: Bij situatie A, B en C (gecombineerd) zijn rekenvoorbeelden gebruikt waarbij er geen stalen versteviging is toegepast.

Situaties
Onderstaand zijn er meerdere theoretische situaties uitgewerkt. Houdt er rekening mee dat de maximale belasting in onderstaande situaties een theoretische maximale belasting is. Extra belasting is niet mogelijk. Uiteraard is er wel rekening gehouden met sneeuw en wind belasting. De maatvoering van de dakkapel is terug te vinden op de orderbevestiging.

Aanvullend

 • Een airco weegt 55 kg per stuk, dit moet meegenomen worden in het totaalgewicht;

 • Per segment* max. 250 kg;
  *Als er in de ruimte waar de dakkapel geplaatst wordt geen onderliggende draagmuur is, dan bestaat deze ruimte uit 1 segment. Als er in de ruimte wel een draagmuur is die de last van de dakkapel verdeelt, dan spreek je van twee of meer segmenten.

 • Genoemde maximale belastingen gelden voor modellen vanaf 2013. Voor modellen uit 2012 of eerder geldt 50% van de genoemde maximale belastingen.

Enkele rekenvoorbeelden

Bij bijvoorbeeld een vrije overspanning van <3000mm en een diepte van <2000mm kan het maximale gewicht van de zonnepanelen 100 kg per m2 zijn, met een totaal maximaal gewicht van 250 kg. Een grotere dakkapel kan meer zonnepanelen dragen.

Situatie A

Bij een vrije overspanning <3000mm en diepte <2000mm:

 • Max. 100 kg per m2 en totaal max. 250 kg per segment

Situatie A

Situatie B

Bij een vrije overspanning tussen de 3000-3500mm en/of diepte tussen de 2000-2500mm:

 • Max. 35 kg per m2 en totaal max. 250 kg per segment

Situatie B

Situatie C

Bij een vrije overspanning van >3500mm en/of diepte tussen de 2500-3000mm:

 • Max. 100 kg per m2. Totaal max. 125 kg per zijwang

 • Alleen belastbaar tot 1m vanaf de zijwang

De zonnepaneel constructie kan bijvoorbeeld met pootjes worden gemaakt. De pootjes moeten binnen een meter vanaf de zijwang worden geplaatst, hierdoor blijft het middelste deel van het dak onbelast. Zie hiervoor de tweede afbeelding.

Zonnepanelen op dakkapel situatie C
Zonnepanelen op dakkapel situatie C voorbeeld

Situatie C gecombineerd met situatie A of B

 • Situatie C: max. 100 kg per m2. Totaal max. 125 kg per zijwang / dragende wand

 • Situatie C: alleen belastbaar tot 1m vanaf de zijwang / dragende wand

 • Situatie A max. 100 kg per m2 en Situatie B Max. 35 kg per m2. Totaal max. 250 kg per segment

Een dragende wand moet tot aan het dak van de dakkapel opgetrokken zijn.

Stalen versteviging in het dak van dakkapel

Bij een vrije overspanning <5000 mm en diepte <2500 mm:

 • Max. 35 kg per m2 en totaal max. 250 kg per segment

 • Dakkapellen die na september 2023 zijn geproduceerd, kunnen een stalen versteviging hebben waardoor er extra ballast mogelijk is. Mits er voor deze optie gekozen is!

Bij een vrije overspanning <5000 mm en diepte 2500-3000mm:

 • Max. 35 kg per m2 en totaal max. 250 kg per segment

 • 500mm uit het hart niet belasten

Bij een vrije overspanning <5000 mm en diepte <2500 mm:

 • max. 35 kg per m2. Totaal max. 250 kg per segment

Bij een vrije overspanning <5000 mm en diepte 2500-3000 mm:

 • max. 35 kg per m2. Totaal max. 250 kg per segment

 • 500mm uit het hart niet belasten

Een dragende wand moet tot aan het dak van de dakkapel opgetrokken zijn.

 

Koppelaar (geplaatst vanaf april 2023)

Bij een vrije overspanning <5000 mm en diepte >3000 mm:

 • Max. 35 kg per m2 en totaal max. 250 kg per segment

 • Een koppelaar is een dakkapel dat in twee delen wordt gemaakt i.v.m. transport.

 • Koppelaren die na april 2023 zijn geproduceerd, hebben een stalen versteviging waardoor er extra ballast mogelijk is. Bij koppelaren die voor april 2023 zijn geplaatst, is er geen extra ballast mogelijk.

Zonnepanelen op dakkapel met koppelaar

Zie hieronder een schematische tekening van Situatie C gecombineerd met situatie A of B. Alle termen staan hierin vermeld.

Staat jouw situatie hier niet beschreven? Neem je dan even contact met ons op.

Wil je deze informatie overzichtelijk in een document ontvangen? Vul dan hieronder jouw e-mailadres in.

Zonnepanelen: download de informatie
Jouw verzoek is verstuurd

Vul uw e-mailadres in en ontvang alle informatie in een overzichtelijk document

Wil je meer weten?

Ervaren wat een dakkapel met jouw ruimte kan doen? Ervaar de ruimte, het licht en de kwaliteit van onze dakkapellen in een van onze vestigingen. Liever eerst online oriënteren? Lees dan ons inspiratiemagazine voor alle mogelijkheden!

Ruiter Dakkapellen vestiging. Showroom, advies dakkapel.

Objectief advies in onze Ruiter Dakkapellen vestigingen

In de grote hoeveelheid dakkapel mogelijkheden, adviseren onze specialisten jou over de juiste keuze. In een advies op maat kijken we samen naar de beste oplossing met het beste resultaat.

Onze vestigingen

Ja, ik wil een online dakkapel inspiratiemagazine ontvangen!

Ons inspiratiemagazine is een absolute aanrader als je nog niet precies weet wat er allemaal mogelijk is. Wij laten je zien wat een dakkapel met de ruimte en licht op een zolder kan doen. Mogelijk inspireert dit je ook om van een donkere zolder jouw favoriete ruimte te maken. In het magazine komen alle mogelijkheden langs. Denk aan:

 • De keuze voor een type dakconstructie

 • De uitstraling aan de buitenkant, passend bij jouw woning

 • Materiaalkeuze als kunststof, hout, houtlook of zink

 • De extra opties en keuze in accessoires.

Aanvragen