_VD_6072.jpg

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen

Lees het hier

In sommige gevallen is het mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Dit is wel sterk afhankelijk van de draagconstructie en de maximale belasting. Dit kunt u zelf berekenen aan de hand van drie voorbeeldsituaties op onze pagina. Voorkom schade en lekkage, lees u goed in!

dakkapel-zonnepanelen_500x500.png

Aandachtspunten dak en dakkapel

Belangrijk om rekening mee te houden, bij het plaatsen van zonnepanelen op en om een dakkapel is:

  • Bereikbaarheid

  • Draagconstructies

  • Belastbaarheid

Bereikbaarheid van dakkapel en dak

Mogelijke werkzaamheden
Een dakkapel heeft buitenom periodiek onderhoud nodig. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken, controleren, vrijmaken van goten en dak of extra controle en/of onderhoud na bijvoorbeeld een storm.

Extra ruimte tijdens werkzaamheden
Wanneer het garantie werkzaamheden betreft, vragen wij minimaal 60 cm van het omliggend dak vrij te houden, of vrij te maken, van zonnepanelen en draagconstructie. Gerekend vanaf de zijdes van de dakkapel.

Voor de toegankelijkheid dient bovenop de dakkapel eveneens een zone van minimaal 60 cm vrijgehouden of vrijgemaakt te worden van zonnepanelen. Uiteraard ook de plaats van de werkzaamheden geheel vrijmaken van zonnepanelen en draagconstructie.

Indien er reparaties aan het dak van de dakkapel gedaan moeten worden, is de klant zelf verantwoordelijk voor het weghalen en terugplaatsen van de zonnepanelen.

Draagconstructies voor zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Niet alle zijn geschikt! We benoemen hier twee soorten draagconstructies:

Bevestiging aan dak of dakkapel
De draagconstructie voor zonnepanelen wordt dan aan het dak, of aan de dakkapel vastgemaakt. Onze dakkapellen zijn geschikt voor deze wijze van bevestigen.

De partij die de draagconstructie verzorgt, neemt uiteraard de garantieverantwoording over voor dat deel van het dak of dakkapel waar de bevestiging is gemaakt.

Contragewicht
Contragewicht op een dakkapel wordt gebruikt om de zonnepanelen op hun plek te houden bij wind, zonder bevestiging aan het dak of de dakkapel. Er geldt een maximum aan het maximaal toelaatbare contragewicht. Dit verschilt per situatie.

Keuze draagconstructie
Aan de hand van de maximale belasting van de dakkapel, kan de installateur van de zonnepanelen u helpen met het maken van de juiste keuze.

Maximale belasting

Houdt er rekening mee dat de maximale belasting in onderstaande situaties, een theoretische maximale belasting is. Extra belasting is niet mogelijk. Uiteraard is er wel rekening gehouden met sneeuw en wind belasting.

Situaties
Onderstaand hebben wij drie situaties uitgewerkt. De maatvoering van de dakkapel is terug te vinden op de orderbevestiging.

Samenvattend

  • Bij een diepte >3000mm is geen extra belasting mogelijk;

  • Een airco weegt 55 kg per stuk, dit moet meegenomen worden in het totaalgewicht;

  • Per segment max. 250 kg bij situatie A,B of C. Een segment is een vrije overspanning in de breedte.

Kan ik zonnepanelen op mijn dakkapel plaatsen?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op uw dakkapel te plaatsen. Bij bijvoorbeeld een vrije overspanning van <3000mm en een diepte van <2000mm kan het maximale gewicht van de zonnepanelen 100 kg per m2 zijn, met een totaal maximaal gewicht van 250 kg. Een grotere dakkapel kan meer zonnepanelen dragen. Zie situaties A, B en C voor meer voorbeelden.

Situatie A

Bij een vrije overspanning <3000mm en diepte <2000mm:

  • Max. 100 kg per m2 en totaal max. 250 kg per segment

belastbaarheid-dak_situatiea.png

Situatie B

Bij een vrije overspanning tussen de 3000-3500mm en/of diepte tussen de 2000-2500mm:

  • Max. 35 kg per m2 en totaal max. 250 kg per segment

belastbaarheid-dak_situatieb.png

Situatie C

Bij een vrije overspanning van >3500mm en/of diepte tussen de 2500-3000mm:

  • Max. 100 kg per m2. Totaal max. 125 kg per zijwang/ dragende wand

  • Alleen belastbaar tot 1m vanaf de zijwang/ dragende wand

belastbaarheid-dak_situatiec.png
belastbaarheid-dak_tekeningen_bm.png
Zonnepanelen: download de informatie
Uw verzoek is verstuurd
Vul uw e-mailadres in en ontvang alle informatie in een overzichtelijk document
Dit veld is verplicht

U wilt graag ruimte om te groeien!
Hoe verder?

Ervaren wat een dakkapel met uw ruimte kan doen? Ontdek dakkapellen op ware grootte in onze vestigingen. Of bereid u eerst online voor met o.a. een stappenplan, voorbeeldoffertes en een uitgebreide prijslijst.

FvD-Ruiter-LR-3723.jpg

Objectief advies in onze Ruiter Dakkapellen vestigingen

In de grote hoeveelheid dakkapel mogelijkheden, adviseren onze specialisten u naar de juiste keuze. In een advies op maat kijken we samen naar de beste oplossing met het beste resultaat.

Onze vestigingen