Vergunning dakkapel plat dak modern 450. Vergunningsvrij?

Dakkapel vergunning nodig of vergunningsvrij?

Vergunningsvrije dakkapel, wat zijn de regels?

Wat zijn de regels?

Vergunningsvrije dakkapel plaatsen

Voor het plaatsen van een dakkapel moet in sommige gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Gelukkig is dit lang niet altijd nodig.

Aan de achterkant en zijkant van een woning kunt u vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. Ligt de zijkant van de woning aan openbaar toegankelijk gebied, dan is er wel een vergunning nodig. Aan de voorkant van een woning mag vergunningsvrij een dakkapel worden geplaatst mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees meer over de regels!

En andere informatie over een dakkapel vergunning

Wat zijn de regels voor een vergunningsvrije dakkapel?

Afspraak maken
Dakkapel vergunningsvrij? Witte dakkapel met plat dak.

Dakkapel aan de achterkant en zijkant

Aan de achterkant en zijkant van de woning kunt u vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. Ligt de zijkant van uw woning aan openbaar toegankelijk gebied, dan heeft u wel een vergunning nodig.

Een vergunningsvrije dakkapel moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Dakkapel met plat dak

 • Maximale hoogte van 1.75 m

 • Plaatsing minimaal 0.5 m vanaf zij-, onder- en bovenkant van het dak (zie onderstaande tekening)

Om een dakkapel te plaatsen zonder vergunning, geldt in alle gevallen dat de woning welstandsvrij moet zijn. Staat uw woning in een welstandsgebied, dan heeft u in de meeste gevallen een vergunning nodig.

Dakkapel vergunningsvrij? Verschillende rijtjeshuizen met dakkapel.

Dakkapel aan de voorkant

Aan de voorkant of aan de zijkant gericht naar openbaar toegankelijk gebied mag vergunningsvrij een dakkapel worden geplaatst, mits:

 • De gemeente geen eisen heeft gesteld aan het bestemmingsplan ter plaatse

 • De woning welstandsvrij is

 • De dakkapel voldoet aan de vergunningsvrije afmetingen (zie tekening hieronder)

Wilt u weten wat dit voor uw specifieke situatie betekent? De mogelijkheden lopen sterk uiteen per gemeente, wijk, straat of per woning. Wij vragen daarom altijd om eerst zelf de mogelijkheden te inventariseren bij uw gemeente.

Bouwtekening: detailtekening van dakkapel. Bepaal de afmetingen voor vergunning van een dakkapel.

Dakkapel detailtekeningen

Nadat uw dakkapel of dakopbouw bij u thuis is ingemeten voor de exacte maten, maakt onze ontwerpafdeling detail tekeningen waarmee de monteurs in de fabriek aan de slag gaan.

Om u een globaal beeld te krijgen van de technische specificaties van onze dakkapellen, bieden wij een aantal detailtekeningen aan van onze meest voorkomende dakkapellen.

Bouwtekening van specificaties van een dakkapel op computer.

Heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel, wij kunnen dit proces voor u uit handen nemen. Wilt u de aanvraag aan ons uitbesteden, dan zijn de kosten afhankelijk van de type woning en type dakkapel. Houd daarnaast ook rekening met legeskoten van de gemeente en een eventuele constructieberekening.

Vergunning uitleg dakkapel: dakkapel met plat dak, en minimale afstand.

Voordelen dakkapel zonder vergunning

Het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel heeft een aantal voordelen:

 1. Heeft u een vergunning nodig, dan verzorgt Ruiter Dakkapellen deze graag voor u, maar hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Ook moet u leges betalen aan de gemeente. Deze kosten vari├źren sterk per gemeente. Wanneer u vergunningsvrij een dakkapel plaatst, bespaart u dus op de kosten van een dakkapel.

 2. Het aanvragen van een vergunning kost veel tijd. Het duurt daardoor langer voordat uw dakkapel geplaatst kan worden. Kunt u de dakkapel plaatsen zonder vergunning, dan kunnen wij direct aan de slag met de bouw van uw dakkapel en is onze levertijd aanzienlijk korten dan wanneer u wel een vergunning nodig heeft. Bij het aanvragen van uw vergunning zijn wij namelijk afhankelijk van de snelheid van de gemeente.

Hoe regel ik een dakkapel omgevingsvergunning?

Voldoet uw dakkapel niet aan de regels om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen? Dan dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden via het omgevingsloket van uw gemeente. Wij kunnen de vergunningsaanvraag uit handen nemen. Wij zorgen er voor dat alle benodigde stukken bij uw gemeente terecht komen.

Iedere gemeente hanteert eigen richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. In het document van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden alle regels en procedures uiteen gezet:

Wij vragen u bij uw eigen gemeente te informeren naar de actuele regels.

Meer informatie in de vergunningsbrochure

Uitgebreide informatie over het aanvragen van een dakkapel vergunning vindt u in onze vergunningsbrochure. Vul het formulier 'Online voorbereiden' in om toegang te krijgen tot onze vergunningsbrochure en veel meer nuttige documenten en informatie.

Hoe ziet het proces van de vergunningsaanvraag er uit?

 • Informeer bij de gemeente

  Informeer altijd eerst zelf bij de gemeente of het plaatsen van een dakkapel vergunningsplichtig of vergunningsvrij is.

 • Bezoek vestiging en inmeten van de dakkapel

  Nadat u in een vestiging bent geweest en de dakkapel is ingemeten, kunnen wij de vergunningsaanvraag in gang zetten.

 • Vergunningstekening maken

  Wanneer uw dossier compleet is, starten wij met het het maken van de vergunningstekening. Na uw schriftelijk akkoord, dienen wij de aanvraag in bij de gemeente.

 • Verleende vergunning

  Wanneer de vergunning verleend is, controleren wij deze op eventuele bijzonderheden en krijgt u van de afdeling back-office een definitieve orderbevestiging.

 • Planning en productie

  Na akkoord op de orderbevestiging ontvangt u een plaatsingsdatum en nemen wij uw dakkapel in productie!

Technische specificaties dakkapel. Kinderen bovenop een dakkapel.

Detailtekeningen

Geven u een beeld van de technische specificaties van onze dakkapellen

Detailtekeningen aanvragen