Vergunning dakkapel plat dak modern 450. Vergunningsvrij?

Dakkapel vergunning nodig of vergunningsvrij?

Vergunningsvrije dakkapel, wat zijn de regels?

Wat zijn de regels?

Vergunningsvrije dakkapel plaatsen

Voor het plaatsen van een dakkapel moet in sommige gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Gelukkig is dit lang niet altijd nodig.

Aan de achterkant en zijkant van een woning kun je vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. Ligt de zijkant van de woning aan openbaar toegankelijk gebied, dan is er wel een vergunning nodig. Aan de voorkant van een woning mag vergunningsvrij een dakkapel worden geplaatst mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees meer over de regels!

En andere informatie over een dakkapel vergunning

Wat zijn de regels voor een vergunningsvrije dakkapel?

Afspraak maken
Dakkapel zwart met plat dak.

Nieuwe omgevingswet

Door de nieuwe Omgevingswet per januari 2024 hoef je voor een dakkapel in veel gevallen geen vergunning meer aan te vragen, een melding bij de gemeente is dan voldoende. Ook krijg je sneller te horen of een vergunning wel of niet wordt verleend. Alle informatie over regels en aanvragen is nu op één plek te vinden, in het Omgevingsloket van de gemeente. Lees meer

Dakkapel vergunningsvrij? Verschillende rijtjeshuizen met dakkapel.

Dakkapel aan de voorkant

Aan de voorkant of aan de zijkant gericht naar openbaar toegankelijk gebied mag vergunningsvrij een dakkapel worden geplaatst, mits:

 • De gemeente geen eisen heeft gesteld aan het bestemmingsplan ter plaatse

 • De woning welstandsvrij is

 • De dakkapel voldoet aan de vergunningsvrije afmetingen (zie tekening hieronder)

Wil je weten wat dit voor jouw specifieke situatie betekent? De mogelijkheden lopen sterk uiteen per gemeente, wijk, straat of per woning. Wij vragen daarom altijd om eerst zelf de mogelijkheden te inventariseren bij jouw gemeente.

Bouwtekening: detailtekening van dakkapel. Bepaal de afmetingen voor vergunning van een dakkapel.

Dakkapel detailtekeningen

Nadat jouw dakkapel of dakopbouw bij je thuis is ingemeten voor de exacte maten, maakt onze ontwerpafdeling detail tekeningen waarmee de monteurs in de fabriek aan de slag gaan.

Om je een globaal beeld te krijgen van de technische specificaties van onze dakkapellen, bieden wij een aantal detailtekeningen aan van onze meest voorkomende dakkapellen.

Bouwtekening van specificaties van een dakkapel op computer.

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel, wij kunnen dit proces voor je uit handen nemen. Wil je de aanvraag aan ons uitbesteden, dan zijn de kosten afhankelijk van de type woning en type dakkapel. Houd daarnaast ook rekening met legeskosten van de gemeente en een eventuele constructieberekening.

Kleine kunststof dakkapellen naast elkaar.

Dakkapel en buren

Wettelijk gezien hoef je de buren niet op de hoogte te stellen van je plannen rondom het plaatsen van een dakkapel. Maar door vooraf met hen te communiceren over je plannen, kun je mogelijke zorgen en wensen bespreken. Hiermee verklein je de kans op bezwaren en vertraging in het proces.

Voordelen dakkapel zonder vergunning

Het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel heeft een aantal voordelen:

 • Heb je een vergunning nodig, dan verzorgt Ruiter Dakkapellen deze graag voor je, maar hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Ook moet je leges betalen aan de gemeente. Deze kosten variëren sterk per gemeente. Wanneer je vergunningsvrij een dakkapel plaatst, bespaart je dus op de kosten van een dakkapel.

 • Het aanvragen van een vergunning kost tijd. Het duurt daardoor langer voordat jouw dakkapel geplaatst kan worden. Kun je de dakkapel plaatsen zonder vergunning, dan kunnen wij direct aan de slag met de bouw van jouw dakkapel en is onze levertijd aanzienlijk korten dan wanneer je wel een vergunning nodig hebt. Bij het aanvragen van jouw vergunning zijn wij namelijk afhankelijk van de snelheid van de gemeente.

Hoe regel ik een dakkapel omgevingsvergunning?

Voldoet jouw dakkapel niet aan de regels om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen? Dan dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden via het omgevingsloket van jouw gemeente. Wij kunnen de vergunningsaanvraag uit handen nemen. Wij zorgen er voor dat alle benodigde stukken bij jouw gemeente terecht komen.

Door de nieuwe Omgevingswet per januari 2024 hoef je voor een dakkapel in veel gevallen geen vergunning meer aan te vragen, een melding bij de gemeente is dan voldoende. Ook krijg je sneller te horen of een vergunning wel of niet wordt verleend. Alle informatie over regels en aanvragen is nu op één plek te vinden, in het Omgevingsloket van de gemeente. Lees meer

Meer informatie in de vergunningsbrochure

Uitgebreide informatie over het aanvragen van een dakkapel vergunning vind je in onze vergunningsbrochure. Vul het formulier 'Online voorbereiden' in om toegang te krijgen tot onze vergunningsbrochure en veel meer nuttige documenten en informatie.

Hoe ziet het proces van de vergunningsaanvraag er uit?

 • Informeer bij gemeente

  Informeer altijd eerst zelf bij de gemeente of het plaatsen van een dakkapel vergunningsplichtig of vergunningsvrij is.

 • Vestiging en inmeten

  Nadat je in een vestiging bent geweest en de dakkapel is ingemeten, kunnen wij de vergunningsaanvraag in gang zetten.

 • Vergunningstekening

  Wanneer jouw dossier compleet is, starten wij met het het maken van de vergunningstekening. Na jouw schriftelijk akkoord, dienen wij de aanvraag in bij de gemeente.

 • Verleende vergunning

  Wanneer de vergunning verleend is, controleren wij deze op eventuele bijzonderheden en krijg je van de afdeling back-office een definitieve orderbevestiging.

 • Planning en productie

  Na akkoord op de orderbevestiging ontvang je een plaatsingsdatum en nemen wij jouw dakkapel in productie!

Dakkapel vergunningsvrij? Witte dakkapel met plat dak.

Detailtekeningen

Geven je een beeld van de technische specificaties van onze dakkapellen

Detailtekeningen aanvragen