Witte ruime dakkapel kinderkamer, kind spelend met ballenbak.

6 Tips voor een gezonde kinderkamer op zolder

Ontdek meer

Is er een kindje op komst, of worden uw kinderen groter en krijgen ze behoefte aan meer ruimte? Op zolder ligt de ruimte vaak voor het oprapen. Een kinderkamer op zolder is dan een ideale oplossing. Gaat u de zolder verbouwen tot kinderkamer, dan is het belangrijk om over een aantal zaken goed na te denken en toekomstbestendige keuzes te maken. Zodat u voor tientallen jaren klaar bent en uw kind een kamer krijgt waar hij of zij volop de ruimte krijgt om op te groeien.

Dakkapel binnenkant afwerken. Witte dakkapel afgewerkt in kinderkamer.

1. Zorg voor voldoende daglicht en frisse lucht

De zolder is vaak een donkere ruimte, in veel gevallen is er alleen een klein dakraampje aanwezig. Bent u van plan om de zolder te verbouwen tot kinderkamer, dan doet u er verstandig aan om na te denken over hoe u voldoende lichtinval en frisse lucht gaat creëren. De beste optie hiervoor is een dakkapel. Een dakkapel zorgt niet alleen voor voldoende natuurlijk licht in de kamer, u krijgt er ook een flinke hoeveelheid ruimte bij. Voor het kleinere budget kan het plaatsen van dakramen ook al een uitkomst bieden.

Prefab dakkapellen gemaakt in fabriek Ruiter Dakkapellen. Collega's naast stapel materiaal.

2. Isoleer de zolder goed

De zolder is vaak de warmste ruimte in het huis. Vooral in de zomer warmt het erg snel op onder het schuine dak. Goede isolatie is dus erg belangrijk. Kiest u voor een dakkapel, dan wordt deze geïsoleerd met het beste isolatiemateriaal, daarmee heeft u al winst gecreëerd. Woont u in een oudere woning, dan kan het verstandig zijn om de rest van het dak ook (opnieuw) te isoleren.

Zolderverbouwing tot thuiskantoor met een dakkapel.

3. Bouw een vaste kast of bed

Door de schuine wanden is het vaak lastig om kasten kwijt te kunnen op zolder. Een vast kast is een goede oplossing om de ruimte optimaal te benutten. Maar u kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een gave bedstee onder het schuine dak te maken!

Dakkapel garantie. Kinderen spelend bij dakkapel.

4. Maak knieschotten

Een kinderkamer op zolder is natuurlijk erg leuk, maar waar moeten alle spullen die daar lagen dan naartoe? Knieschotten onder het schuine dak of onder de dakkapel is dan een perfecte oplossing om de ruimte optimaal te benutten en alsnog uw kerstversiering, koffers etc. kwijt te kunnen.

Kleine dakkapel babykamer binnenaanzicht. Vader en baby.

5. Veiligheid en gezondheid staan voorop

Als uw kind naar zolder gaat verhuizen kan dat een grote stap zijn, voor zowel het kind als voor u als ouder. De afstand tussen jullie wordt letterlijk groter. Veiligheid is dan natuurlijk extra belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het trapgat veilig is en eventueel afgeschermd met een traphekje, en dat er veiligheidssloten op de ramen van de dakkapel of het dakraam zitten. Maar ook het klimaat in de kamer en goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid van je kind.

Verschillende modellen dakkapellen bij Ruiter Dakkapellen.

6. Maak een toekomstbestendige kamer

Tot slot willen wij u als tip meegeven: creëer een toekomstbestendige kamer. Houd er met uw keuzes rekening mee dat uw kind waarschijnlijk in deze nieuwe kamer blijft slapen totdat hij of zij het huis uit gaat. Zorg er dus voor dat de kamer niet alleen geschikt is voor een kind van jonge leeftijd, maar ook voor een tiener die vriendjes of vriendinnetjes te logeren krijgt, of een student die huiswerk moet maken. Pak het goed aan en doe het in één keer goed, zodat u uzelf over 10 jaar niet nog een keer een verbouwing op de hals haalt.

Wilt u meer weten?

Ervaren wat een dakkapel met uw ruimte kan doen? Ervaar de ruimte, het licht en de kwaliteit van onze dakkapellen in een van onze vestigingen. Liever eerst online oriënteren? Lees dan ons inspiratiemagazine voor alle mogelijkheden!

Extra ruimte in de slaapkamer door een dakkapel.

Ruimte om te groeien

Inspiratie