Zwarte dakkapel 6 meter met houtnerf, buitenaanzicht op een zwart dak. Grote dakkapel met plat dak.

Waardevermeerdering en ruimtewinst met een dakkapel

Een dakkapel is door de extra m² direct 'terugverdiend'

De prijzen van koophuizen zijn sinds afgelopen zomer weer gestegen, volgens Rabobank. De dip in de huizenprijzen duurde daarmee slechts één jaar. Het aanbod van bestaande koopwoningen loopt terug en de nieuwbouw neemt nog geen vlucht. Tijdens de Open Huizen dag in april dit jaar was het aantal deelnemende koopwoningen zelfs gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. De krapte houdt waarschijnlijk aan tot na 2030. Een dakkapel is hierdoor een goede optie om toch de extra benodigde m² aan de woning toe te voegen. En zoals uit onderstaande voorbeelden blijkt, ook een slimme investering.

Hoeveel stijgt de waarde van mijn woning door een dakkapel?

De waarde van een woning wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte van de woning en de locatie. De grootte van de woning speelt uiteraard een essentiële rol, waarbij het aantal kamers, de algehele omvang van de woning en de aanwezigheid van extra ruimtes zoals een garage of kelder van invloed zijn op de waarde.

Daarnaast speelt de locatie een belangrijke rol, met in de buurt voorzieningen zoals scholen, openbaar vervoer, winkelcentra en werkgelegenheid.

Hoeveel extra ruimte geeft een dakkapel?

Een dakkapel transformeert een donkere, kleine zolder tot een volwaardige leefruimte die meetelt bij de taxatie van uw woning. Opslagruimte telt daarentegen slechts voor een derde mee. De extra ruimte die je met een dakkapel kunt creëren, hangt af van de breedte van de dakkapel en de hellingshoek van het dak. Over het algemeen geldt: hoe flauwer het dak, hoe groter de toename in ruimte.

Bijvoorbeeld:

  • Bij een normale dakhoek van 35 tot 45 graden kun je al snel een diepte van 1 meter bereiken. Met een dakkapel van 4 meter breed krijg je dan 4 m2 extra vloerruimte.

  • Heb je een flauwer dak met minder dan 35 graden? Dan win je met een dakkapel van 2 meter breed al 4 m2 extra ruimte.

  • Heb je een steil dak van 60 graden en kies je voor een dakkapel van 4 meter breed? Dat levert bijna 3 m2 extra ruimte op.

Het exact berekenen van de ruimtewinst is lastig omdat er meerdere factoren meespelen. Zo heeft de locatie van een dakkapel op een dak invloed; de ruimtewinst is het grootst als deze direct boven de dakgoot wordt geplaatst, in plaats van hoger op het dak.

Voor het berekenen van de waardevermeerdering door meer woonoppervlakte kun je niet volledig uitgaan van de extra vierkante meters. Namelijk alleen de ruimte met een hoogte van 1.50 meter of hoger telt hiervoor mee. In onderstaande rekenvoorbeelden gaan we daarom uit van een gemiddelde factor 1 bij een normale dakhoek, en een factor 2 bij een flauw dak.

Bereken het rendement in jouw regio

Als je weet hoeveel extra ruimte je met een dakkapel kunt creëren in vierkante meters, kun je de waardevermeerdering van jouw woning berekenen op basis van de actuele vierkante meterprijs in uw regio of gemeente. Vervolgens kun je dit afzetten tegen de aanschafwaarde van een Ruiter dakkapel (cijfers zijn indicatief en aan verandering onderhevig). 

Vierkante meterprijs per regio 

  • In de provincie Zuid-Holland is de gemiddelde prijs per vierkante meter €3900.

  • In de provincie Noord-Holland is de gemiddelde prijs per vierkante meter €4600.

  • In de provincie Utrecht is de gemiddelde prijs per vierkante meter €4300. 

Voorbeelden waardevermeerdering per gemeente

De gemiddelde vierkante meterprijzen binnen een regio kunnen per gemeente flink uiteenlopen. Hieronder geven we daarom een aantal voorbeelden van de waardevermeerdering met een dakkapel of dakopbouw per gemeente (gebaseerd op kwartaal 3, 2023). Op de website van de Hypotheker vind je meer informatie over de duurste en goedkoopste gemeenten in Nederland in 2023.


Alkmaar

Gemiddelde m2 prijs: €3.900

Ruimtewinst in m²

Waardevermeerdering

Investering (vanaf)

Rendement

Dakkapel 3 meter breed

3

€11.700

€7.000

€4.700

Dakkapel 5 meter breed

5

€ 19.500

€9.000

€10.500


Amsterdam

Gemiddelde m2 prijs: €7.500

Ruimtewinst in m²

Waardevermeerdering

Investering (vanaf)

Rendement

Dakkapel 3 meter breed

3

€22.500

€7.000

€15.500

Dakkapel 5 meter breed

5

€37.500

€9.000

€28.500


Den Haag

Gemiddelde m2 prijs: €4.000

Ruimtewinst in m²

Waardevermeerdering

Investering (vanaf)

Rendement

Dakkapel 3 meter breed

3

€12.000

€7.000

€5.000

Dakkapel 5 meter breed*

5

€20.000

€9.000

€11.000

Utrecht 

Gemiddelde m2 prijs: €5.000

Ruimtewinst in m²

Waardevermeerdering

Investering (vanaf)

Rendement

Dakkapel 3 meter breed

3

€15.000

€7.000

€8.000

Dakkapel 5 meter breed

5

€25.000

€9.000

€16.000

In bovenstaande voorbeeldberekeningen gaan we uit van een normale dakhoek tussen de 35 en 45 graden. Bij een flauwere dakhoek is de ruimtewinst in m2 groter, bij een steiler dakkapel zal deze kleiner zijn. Een voorbeeld: heb je een woning in de gemeente Utrecht met een flauw dak? Dan boek je met een dakkapel van 3 meter breed, 6 m2 ruimtewinst en dus een waardevermeerdering van € 30.000. Dit geeft bij een dakkapel van € 7.000 een rendement van € 23.000.

Hoeveel extra ruimte geeft een dakopbouw?

Met een dakopbouw kun je bij uitstek de zolder verbouwen tot een volwaardige en functionele extra ruimte. Kies voor een dakopbouw met verlegde nok om het dak aan één zijde te verhogen, ideaal om lage zolders te voorzien van meer hoogte en comfort. Een dakopbouw met nokverhoging verhoogt het dak van uw woning aan twee kanten. Hierdoor creëer je een volledige extra etage wat op kan lopen tot maar liefst 30% meer woonoppervlak! 

Hieronder zie je twee voorbeelden van de ruimtewinst en het geschatte rendement van een dakopbouw. Bij deze voorbeelden gaan we uit van een gemiddelde tussenwoning van 8 meter diep en een landelijke vraagprijs per vierkante meter van een tussenwoning van € 3.627 (in kwartaal 3 van 2023). 

Ruimtewinst in m²

Waardevermeerdering

Investering (vanaf)

Rendement

Dakopbouw verlegde nok 4 m.

ca. 18 m2.

€65.286

€24.000

€41.286

Dakopbouw nokverhoging 4 m.

ca. 35 m2.

€126.945

€40.000

€86.945


Een dakkapel is door de extra m² direct 'terugverdiend'

Laten we het voorbeeld van Alkmaar er nog eens bij pakken. We gaan uit van een dakkapel die 5 m2 extra ruimte oplevert. De huidige vierkante meterprijs van een woning in Alkmaar is gemiddeld € 3900. Dit betekent dus een gemiddelde waardevermeerdering van €19.500. Voor een kunststof dakkapel van deze afmeting betaal je €8.775 inclusief plaatsing. Dat betekent dat een dakkapel in feite direct ‘terugverdiend’ is, omdat je waarde aan de woning toevoegt. Daarnaast geniet je ook direct van meer wooncomfort, zodat je kunt groeien in je eigen huis!
Bekijk hier de kosten van een dakkapel inclusief plaatsing.


Ga voor zekerheid, Ruiter is al sinds 1984 actief

Als je voor Ruiter Dakkapellen kiest, kies je voor zekerheid. Wij zijn al jaren de grootste dakkapellen leverancier van Nederland en zijn sinds 1984 actief. Wij maken honderden dakkapellen per maand in onze eigen dakkapel fabriek en kunnen deze binnen één dagdeel op jouw dak plaatsen. Je krijgt bij ons 10 jaar uitstekende garantie en kunt ervan uitgaan dat wij over 10 jaar nog steeds bestaan. Een dakkapel is een grote investering. Kies daarom voor een betrouwbare partner!

Ook investeren in jouw woning?

Wil je ook graag een goede investering doen in je woning? Haal het maximale uit je huidige woning en creëer ultiem woongenot met een Ruiter dakkapel of dakopbouw. Meer ruimte, meer mogelijkheden, volop leven, maximaal genieten.

Investering

Wil je meer weten?

Ervaren wat een dakkapel met jouw ruimte kan doen? Ervaar de ruimte, het licht en de kwaliteit van onze dakkapellen in een van onze vestigingen. Liever eerst online oriënteren? Lees dan ons inspiratiemagazine voor alle mogelijkheden!