Dakkapel vergunningsvrij? Witte dakkapel met plat dak.

Dakkapel lekkage voorkomen

Onderhoud is belangrijk!

Een dakkapel is een mooie toevoeging aan jouw huis waar je jarenlang plezier van hebt. Wel is het belangrijk om de dakkapel goed te onderhouden om bijvoorbeeld lekkages te voorkomen. In dit blog geven we informatie over het onderhoud van je dakkapel en reparatie bij lekkage. Lees verder voor onze tips!

De meest voorkomende oorzaken van een lekkage 

Een dakkapel lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder zetten we er een aantal op een rij:

 • Versleten of beschadigde dakbedekking:
  Dit treedt op door extreme weersomstandigheden, zoals zware regenval of hagel, of door ouderdom en slijtage van de dakbedekking.

 • Slechte afdichting:
  Dit gebeurt als de afdichting rond de dakkapel verouderd of beschadigd is.

 • Problemen met de goten:
  Wanneer goten verstopt zijn met bladeren of afval, of als er scheuren in de goten zitten.

 • Slechte ventilatie:
  Als er te weinig ventilatie aanwezig is in de dakkapel, kan vocht niet goed ontsnappen.

 • Fouten bij de installatie:
  Dit kan gebeuren als de dakkapel niet goed is geïnstalleerd, waardoor lekkages ontstaan. Laat een dakkapel dus altijd door professionals plaatsen. Ruiter Dakkapellen is marktleider in Nederland en plaatst jaarlijks 4000 dakkapellen. Laat je niet verleiden tot goedkope deals, maar kies voor kwaliteit. 

 • Slechte kwaliteit van materialen:
  Dit komt voor als de materialen die zijn gebruikt voor de dakkapel van slechte kwaliteit zijn of als deze niet geschikt zijn voor een dakkapel. Gelukkig is dit bij Ruiter Dakkapellen niet aan de orde. Wij gebruiken enkel duurzame premium materialen.


Wat kun je zelf doen om lekkage te voorkomen?

Dakkapel laten reinigen
Belangrijk is in ieder geval om jouw dakkapel regelmatig schoon te laten maken door een professioneel bedrijf. Dat kun je bijvoorbeeld laten doen door onze partner van Dakkapelreiniging.nl. Zij reinigen jouw dakkapel en de hemelwaterafvoer professioneel en veilig, waardoor je dakkapel langer meegaat. Ze hanteren vaste tarieven voor dakkapelreiniging, zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Uiteraard kun je de dakkapel ook zelf reinigen, alleen voor je eigen veiligheid is het beter om dit door een professioneel bedrijf te laten doen.

Algemeen onderhoud aan de dakkapel
Voor het algemene onderhoud van jouw dakkapel adviseren we het volgen van onze onderhoud checklist.

 • Regelmatig schoonmaken

 • Controleren op vochtplekken of kieren

 • Verflaag controleren op beschadigingen

 • Houtwerk controleren op zwakke plekken en tekenen van houtworm

 • Hang- en sluitwerk van de kozijnen checken

 • Ventilatieroosters controleren en schoonhouden

 • Rolluiken en sunscreens schoonmaken

Het onderhoud van een kunststof dakkapel is makkelijker dan bij een houten dakkapel. Kunststof hoeft niet geverfd te worden, is goed bestand tegen weersinvloeden en behoudt zijn kleur goed. Houten dakkapellen vergen meer werk bij het schoonmaken, moeten om de paar jaar geverfd worden, en moeten regelmatig worden gecontroleerd op de staat van het houtwerk.

Wat te doen bij lekkage in je dakkapel?

Bij een lekkende dakkapel is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Plaats eerst een emmer of leg dweilen neer om vocht op te vangen en verdere schade te voorkomen. Heb je een Ruiter dakkapel? Maak dan gebruik van het garantie aanvraagformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om de lekkage op te lossen. 

Hoeveel kost het repareren van een lekkage?

De kosten voor het repareren van een lekkage aan een dakkapel kunnen variëren. De kosten zijn afhankelijk van de oorzaak van de lekkage en van de omvang van de reparaties die nodig zijn. Een kleine lekkage kan een paar honderd euro kosten om te repareren, een grote lekkage kan veel meer kosten. Bij Ruiter Dakkapellen heb je 10 jaar garantie op de constructie. Daarnaast geven wij ook garantie op andere onderdelen van de dakkapel. Voor een aantal onderdelen volgen we de garantietermijnen van de leveranciers.

Jouw Ruiter dakkapel is gemaakt met meer dan 45 jaar vakmanschap. Kwaliteit waar we trots op zijn, garantie op geven en zorg voor dragen. Ook na oplevering en bij schade staat de afdeling Nazorg voor je klaar, zelfs vele jaren later.

Ja, ik wil een online dakkapel inspiratiemagazine ontvangen!

Ons inspiratiemagazine is een absolute aanrader als je nog niet precies weet wat er allemaal mogelijk is. Wij laten je zien wat een dakkapel met de ruimte en licht op een zolder kan doen. Mogelijk inspireert dit je ook om van een donkere zolder jouw favoriete ruimte te maken. In het magazine komen alle mogelijkheden langs. Denk aan:

 • De keuze voor een type dakconstructie

 • De uitstraling aan de buitenkant, passend bij jouw woning

 • Materiaalkeuze als kunststof, hout, houtlook of zink

 • De extra opties en keuze in accessoires.

Aanvragen

Kies Ruiter Dakkapellen als betrouwbare partner

Door het gebruik van materialen van goede kwaliteit en 10 jaar garantie op jouw dakkapel, heb je in Ruiter Dakkapellen een betrouwbare partner. Door regelmatig onderhoud uit te (laten) voeren en snel actie te ondernemen wanneer er problemen zijn, geniet je langer van je dakkapel en voorkom je vervelende lekkages. Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op.