5 tips voor het veilig schilderen van jouw dakkapel

Een dakkapel schilderen moet veilig en goed gebeuren. Lees onze tips!

Een dakkapel vormt een aantrekkelijke blikvanger op je woning. Een nieuw laagje verf kan wonderen doen voor de uitstraling van jouw huis. Ook voorkom je door te schilderen, indien je een houten dakkapel hebt, onder andere houtrot, schimmel en andere schade.

Bedenk van tevoren wel goed of je dit écht zelf wilt aanpakken of dat je dit toch wil laten uitvoeren door een schilder. Het schilderen van een dakkapel vereist namelijk wel moed, kennis en ervaring, zeker omdat je hiervoor op het dak komt te staan. Letten op de veiligheid is dan ook erg belangrijk! In dit blog delen we 5 waardevolle tips voor het verven van de dakkapel. 

Dakkapel schilderen? Start met een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is een groot deel van het werk en zorgt ervoor dat je veilig kunt werken. Zorg allereerst dat je verft bij optimale weersomstandigheden. Verf droogt het beste bij temperaturen tussen de 10 °C en 25 °C. Een droge lente- of zomerdag is dus ideaal. Regen en vochtigheid vertragen de droogtijd en zorgen voor minder goede hechting van verf. Bovendien wil je natuurlijk niet dat er een grote regenbui over je net geschilderde werk gaat, en dat er bijvoorbeeld losse bladeren blijven plakken op de verf.

Daarnaast is het belangrijk dat je over alle verfbenodigdheden beschikt. Zorg ervoor dat je tenminste de volgende benodigdheden hebt:

 • Geschikte verf

 • Kwasten en rollers

 • Schuurpapier (als u een houten dakkapel heeft)

 • Ontvetter

 • Schilderstape

 • Afdekzeil 

 • Een ladder of steiger om bij de dakkapel te komen

Door deze benodigdheden vooraf in huis te hebben, voorkom je dat je tussendoor naar de winkel moet. Een ladder of steiger zijn onmisbaar om je dakkapel te schilderen, je moet uiteraard veilig bij de dakkapel kunnen komen. En zelfs dan kan het best een gevaarlijke klus zijn. Je kunt er dus ook voor kiezen om dit aan een schilder over te laten.

Rolluik wit dakkapel. Dakkapel houtnerf wit.

Veiligheid voorop bij zelf schilderen van de dakkapel

Een dakkapel schilderen betekent werken op hoogte. Soms belemmeren zonnepanelen of andere elementen een goede bereikbaarheid. Stel je veiligheid altijd voorop. 

Misschien wil je de dakkapel het liefst schilderen op een ladder, zonder steiger. Hiervoor is het wel belangrijk dat jouw dakkapel niet op een te grote hoogte is. Kun je er maar net bij met de ladder? Dan is een steiger of hoogwerker een veiligere keuze. Een steiger of hoogwerker biedt de benodigde stabiliteit en ruimte.

Controleer de dakkapel voordat je start met schilderen

Heb je een houten of een kunststof dakkapel? Bij een houten dakkapel is het belangrijk om de dakkapel zorgvuldig te inspecteren voordat je start met schilderen. In het grillige Nederlandse klimaat zijn vooral hoekjes en richels vatbaar voor houtrot. Controleer daarom op vieze plekken, scheuren en kieren. Repareer deze zorgvuldig om de levensduur van jouw houten dakkapel te verlengen.

Als je een kunststof dakkapel hebt, kun je vooral de rubbers, eventuele kieren en isolatie controleren. Hier hoef je niet te controleren op scheuren en rot, schilderen is voor onderhoudsdoeleinden ook niet nodig. Lees meer over het onderhouden van je dakkapel

Schilder de zijkant en binnenkant van de dakkapel 

Werk de dakkapel in één keer volledig af. Je heb de benodigdheden nu immers toch allemaal bij de hand. Schilder daarom ook de zijkant en binnenkant van de dakkapel meteen. Zo behoudt de dakkapel een prachtige uitstraling en kun je weer een aantal jaren vooruit. 

Kies de juiste verf voor het schilderen 

Een hoogwaardige, professionele verf gaat langer mee. Zorg dat deze geschikt is voor de Nederlandse weersomstandigheden en het materiaal van jouw dakkapel. 

Voor het schilderen van een houten dakkapel is het belangrijk dat je verf kiest die geschikt is voor een houten ondergrond én die voor buiten is. Deze verf moet waterdicht zijn zodat het hout beschermd is tegen de weersomstandigheden.

Toch toe aan een nieuwe dakkapel? 

Is je dakkapel in zo’n slechte staat dat deze beter vervangen kan worden? Of vervang je jouw oude houten dakkapel liever voor een onderhoudsarm kunststof exemplaar? Wij helpen je graag met het vervangen van je dakkapel.

Als je kiest voor kunststof is schilderen voorgoed verleden tijd. Je hoeft alleen nog te schilderen als u de kleur van je dakkapel wilt aanpassen. 

Wilt je persoonlijk advies ontvangen en inspiratie opdoen? Maak dan een afspraak en bezoek een van de vestigingen van Ruiter Dakkapellen bij jou in de buurt. Onze specialisten denken graag met je mee en voorzien je van een vrijblijvende offerte op maat.

Ja, ik wil een online dakkapel inspiratiemagazine ontvangen!

Ons inspiratiemagazine is een absolute aanrader als je nog niet precies weet wat er allemaal mogelijk is. Wij laten je zien wat een dakkapel met de ruimte en licht op een zolder kan doen. Mogelijk inspireert dit je ook om van een donkere zolder jouw favoriete ruimte te maken. In het magazine komen alle mogelijkheden langs. Denk aan:

 • De keuze voor een type dakconstructie

 • De uitstraling aan de buitenkant, passend bij jouw woning

 • Materiaalkeuze als kunststof, hout, houtlook of zink

 • De extra opties en keuze in accessoires.

Aanvragen