Ruiter Dakkapellen, ruimte om te groeien

Project Bussum Eendrachtpark (NH)

Grootschalig energieproject

 

Opdrachtgever Coen Hagedoorn Bouwgroep
Project Grootschalig energieproject Eendrachtpark e.o. Bussum
Projectspecificatie             Vervangen van totaal 146 dakkapellen
Locatie Eendrachtpark e.o. Bussum
Periode 2017 - juni 2018
Bijzonderheden Tijdens de werkzaamheden blijven de bewoners in de woningen


De opdracht

Aan het Eendrachtpark in Bussum is in 2017 een groot energieproject begonnen. Het Gooi en Omstreken maakt 150 woningen energiezuiniger. De woningen zijn gebouwd in de jaren ’20 en ’30. Uitgangspunt bij de werkzaamheden is om de karakteristieke details te behouden of terug te brengen. Ruiter Dakkapellen Projecten demonteert de oude dakkapellen en voert deze af. Vervolgens worden de prefab geproduceerde dakkapellen geplaatst en aan de binnenzijde volledig af gewerkt. Om bewonersoverlast te minimaliseren moet de nieuwe dakkapel in één werkdag zijn vervangen.

De dakkapel

BNA Architecten Henk Snoeks tekende voor complexen 404 en 405 dakkapellen die met moderne materialen de gevraagde karakteristieke uitstraling hebben. Het boeideel en fronten zijn bekleed met gezet HPS200 colorcoat staalplaat. De zijwangen en tussenliggende panelen zijn bekleed met kunststof/composiet rabatdelen met een houtnerf folie. Het Veka softline kozijn is van kunststof en heeft ter plaatse van de badkamers satinglas in de ramen. De constructieve opbouw met Ruiter HSB-elementen zorgt voor een isolatiewaarde volgens het (nieuw) bouwbesluit van resp. 4.5 Rc m² K/W voor de zijwangen en 6.0 voor het dak. Van de 146 dakkapellen worden er ruim 100 over een of meerderde woningen geplaatst. De grootste dakkapel van ruim 26 meter gaat over vijf woningen en wordt in drie delen geplaatst. Ter voorkoming van brand en geluidsoverdracht wordt er in de fabriek ter hoogte van de woning scheidende muur een voorziening aangebracht.

Plaatsing

Coen Hagedoorn is met Het Gooi en Omstreken overeengekomen dat de overlast tijdens de werkzaamheden voor de bewoners tot het minimum zou worden beperkt. In combinatie met de krappe straten en andere dakwerkzaamheden is dat een logistieke uitdaging. Met dagelijkse inzet van twee montage ploegen wordt in één dag de dakkapel aan de voorzijde vervangen en de volgende dag de dakkapel op de achterzijde. Het project loopt nog tot juni 2018.