Dakkapel Kader

Nieuwe Omgevingswet 2024

Wat betekent dit voor het plaatsen van een dakkapel?

Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden, wat betekent dat er veel verandert in de wet- en regelgeving rondom bouw- en verbouwprojecten in Nederland. Maar wat houdt dit precies in voor het plaatsen of vervangen van een dakkapel? Wat verandert er, wat blijft hetzelfde en wat geldt er in jouw situatie?

Een melding bij de gemeente is vaak al voldoende

De nieuwe Omgevingswet brengt een flinke vereenvoudiging met zich mee: van 26 wetten naar 1 wet, en van 60 naar maar 4 Algemene Maatregelen van Bestuur. Voor allerlei kleine verbouwplannen, zoals dakkapellen, is vaak alleen nog een melding bij de gemeente nodig in plaats van een vergunning. Mocht er toch een vergunning nodig zijn voor een dakkapel, dan verkort deze nieuwe wet de wachttijd naar maximaal 8 weken in plaats van 26 weken, met de mogelijkheid om die nog met 6 weken te verlengen. Kortom, je projecten kunnen veel sneller van start gaan!

Primeur gemeente Bunschoten

"De gemeente Bunschoten had een mooie Omgevingswet-primeur. Zij hadden als eerste gemeente in Nederland in januari 2024 een vergunning verleend onder de nieuwe Omgevingswet. Het ging hierbij om het vergroten van een bestaande dakkapel, waarbij de gemeente slechts één week nodig had om deze vergunning af te geven. Daar worden we bij Ruiter Dakkapellen heel blij van!"

Vergunning uitleg dakkapel: dakkapel met plat dak, en minimale afstand.

Nieuwe splitsing: technisch- en ruimtelijk deel

Vanaf januari 2024 worden er twee soorten bouwregels gehanteerd: technische regels waarvoor geen vergunning nodig is, en ruimtelijke regels waarvoor vaak wel een vergunning nodig is.

Ruimtelijk bouwen gaat over waar je mag bouwen, terwijl technisch bouwen gaat over het voldoen aan bouwvoorschriften.


Technisch bouwen: Wet kwaliteitsborging Omgevingswet (Wkb)

Voor technisch bouwen moet je een vergunning hebben of een melding indienen. Kleine bouwwerken zijn vaak vergunningsvrij. De Wkb verandert de regels voor technisch bouwen, met als doel de bouwkwaliteit te verhogen. Net zoals de Omgevingswet gaat de Wkb per 1 januari 2024 (wel gefaseerd) in. De dakkapel blijft onder bepaalde voorwaarden, die nu ook gelden, vergunningsvrij. Meer hierover lees je op de pagina dakkapel vergunning.

In tegenstelling tot de huidige situatie, moet in de toekomst voor beide activiteiten beoordeeld worden of er een vergunning nodig is of dat er vergunningvrij verbouwd mag worden. Het kan dus voorkomen dat jouw verbouwing vergunningvrij is voor de bouwactiviteit, maar dat je toch een vergunning nodig hebt vanwege de invloed op de omgeving.

Met de Vergunningcheck controleer je snel of je voor jouw werkzaamheden een vergunning moet aanvragen of enkel een melding hoeft te doen.

Doe de vergunningscheck

Samengevat

Door de nieuwe Omgevingswet per januari 2024 zijn veel kleine verbouwplannen nu makkelijker te regelen. Voor een dakkapel hoef je in veel gevallen geen vergunning meer aan te vragen, een melding bij de gemeente is dan voldoende. Ook krijg je veel sneller te horen of een vergunning wel of niet wordt verleend. Alle informatie over regels en aanvragen is nu op één plek te vinden, in het Omgevingsloket van de gemeente.

Ja, ik wil een online dakkapel inspiratiemagazine ontvangen!

Ons inspiratiemagazine is een absolute aanrader als je nog niet precies weet wat er allemaal mogelijk is. Wij laten je zien wat een dakkapel met de ruimte en licht op een zolder kan doen. Mogelijk inspireert dit je ook om van een donkere zolder jouw favoriete ruimte te maken. In het magazine komen alle mogelijkheden langs. Denk aan:

  • De keuze voor een type dakconstructie

  • De uitstraling aan de buitenkant, passend bij jouw woning

  • Materiaalkeuze als kunststof, hout, houtlook of zink

  • De extra opties en keuze in accessoires.

Aanvragen